Hírek

Az Eötvös-család a Svábhegyen. Tematikus séta az Országos Könyvtári Napok keretében 2022.10.03.

Eötvös József a nyüzsgő pesti közéletből, a politikai viharok közül mindig a csendes budai hegyvidékre vágyott. Kedvenc tartózkodási helyeit, többek között a Karthausi-lakot keresi fel az a séta, amelyet a neves irodalomtörténész Devescovi Balázs vezet.


Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum sétára hívja Önöket a Svábhegyre. Kevesen tudják, hogy az ország nagy mesemondója, vigasztalója, Jókai Mór mellett a magába zárkózásra hajló tudós, államférfi és író, báró Eötvös József is a Svábhegy lakója volt.

Utunkon végigkövetjük az Eötvös-család svábhegyi nyaralóhelyeit, megtekintünk néhány még megmaradt 19. századi villaépületet, megnézzük az Eötvös-villa hűlt helyét. Látogatást teszünk a Karthausi-lakhoz – ezzel mintegy nyomozást folytatunk arról, hol született 1848 nyarán Eötvös Loránd, a kiváló fizikus. Sétánk végén bemegyünk az egykori terjedelmes erdőbirtok helyén található kertbe. Felidézzük a jeles reformkori személy és családja polgári életvitelét, hétköznapi tevékenységeit, és így megismerjük az egykori svábhegyi miliőt.

A sétát Devescovi Balázs irodalomtörténész, az ELTE oktatója, Eötvös József életének és irodalmi munkásságának kutatója vezeti.

Karthausi-lak

Időpont: 2022. október 8. 14.00-16.00
Indulás: Svábhegyi Jókai Mór Általános Iskola (1121 Diana utca 4.)

Maximum létszám: 20 fő
Kérjük, hogy regisztráljon: muzeum@opkm.hu vagy +36 1 323 55 13
Ingyenes program!

további hírek