Hírek

100 ÉVVEL EZELŐTT SZÜLETETT 2022.09.11.

FEHÉR KLÁRA ÍRÓ, ÚJSÁGÍRÓ, MÁJUS 21-ÉN.
SZEPTEMBER 11-ÉN, ELHUNYTA 26. ÉVFORDULÓJÁN IS EMLÉKEZÜNK RÁ.


Fehér Klára, 1922-1996

Aki pedig a műveivel szeretne emlékezni rá, a mi könyvtárunkban ez az 54 könyve tekinthető meg: http://opak.opkm.hu/pages/modules/opac/opac.php?fn=query&qs=%23%23%23AU%23%23%23Feh%C3%A9r+Kl%C3%A1ra&f=1&t=10

Fehér Klára Budapesten született 1922-ben, fiatalon gyári tisztviselőként dolgozott (1945-től 1948-ig a budapesti közigazgatási egyetemre járt), majd 24 éves korától 3 évig a Szabad Nép belső munkatársaként tevékenykedett aktívan. Először tehát újságíróként ismerték meg Magyarországon, híres riportjaiban a régi világ képviselőinek életét mutatta be. Publicisztikáját az jellemezte, hogy haraggal fordult szembe minden általa negatívnak tartott jelenséggel.

A szépirodalomban színdarabokkal és ifjúsági regényekkel jelent meg a negyvenes évek végén és az ötvenes évek elején. Pályájának kezdetétől ugyanakkor sok műfajban dolgozott, a publicisztika mellett írt regényeket és elbeszéléseket, humoreszkeket és drámákat, a hatvanas évek elejétől – férjével, Nemes Lászlóval együtt – útikönyveket is.

Új pályaszakasz kezdetének tekinthetjük az írónő életművében A tenger (1956.) című regény megjelenését. A mű főhőse Csaplár Ágnes, aki az írónőhöz hasonlóan gyári tisztviselő. Az ő kapcsolatai, világa a középpont, amely körül kirajzolódnak a háborús Magyarország viszonyai a német megszállás előestéjén. Sok szereplő vonul el előttünk a regényben, a cselekmény szálai is sokfelé ágaznak el, a főhős élettörténetén túlra is. A regény folytatása aztán 1963-ban jelent meg Egyszer és soha többé címmel. Csaplár Ágnessel ebben a műben már mint orvossal találkozunk, és itt érezhetően az erkölcsi kérdések foglalkoztatják leginkább az írónőt.

Fehér Klára a hatvanas években is megmaradt több műfajú írónőnek, rendszeresen napvilágot láttak eredetileg a napi sajtóban közölt tárcái, humoreszkjei, jegyzetei.

Regényeiben (gyakori műfaja a kisregénynek nevezett hosszabb elbeszélés is) és novelláiban hétköznapi figurák lépnek elénk, értelmiségiek, hivatalnokok, újságírók, fiatalok, középkorúak és idősek, a hatvanas-hetvenes évek konszolidált világának jellegzetes alakjai. Emberi sorsokat és magatartásokat ábrázol: gyengeségeket és segítőkészséget, visszaéléseket és könnyelműségeket.

Két-három évenként új kötettel jelentkezett az írónő: Szerencsés történetek (elbeszélések, 1960.), Perben-haragban (két kisregény, 1966.), Ma éjjel ne aludj (két kisregény, 1967.), Narkózis (regény, 1969.). Tárcáiban, jegyzeteiben pedig a pesti élet kitűnő megfigyelője lett, a hétköznapok megannyi mozzanatát rögzítette.

Műveinek közönségsikere hamarosan átment az országhatárokon: regényeit több nyelvre lefordították, s megjelentették külföldön is, elsősorban az akkor szocialista országokban.

„Ki ne ismerné a pöttyös könyvek, ifjúsági regények népszerű szerzőjét, aki vaskos és érzékletes korlenyomatokat hagyott az utókorra?” (Papageno)

Mi, a Gyermek- és ifjúsági irodalom különgyűjtemény tulajdonosaként természetesen Fehér Klára gyermek- és ifjúsági könyveit ajánljuk leginkább elolvasásra, még a szülőknek, pedagógusoknak is:

A földrengések szigete [Toncz Tibor illusztrációival]; Szeged : Könyvmolyképző K., 2003. (Fantasztikus ifjúsági regény, első megjelenés: 1957.)
„A regény a jövőbe röpít, abba a boldog korba, amikor a technika és a tudomány valamennyi vívmányát az emberi élet jobbá tételének szolgálatába állítja.”
(https://moly.hu/konyvek/feher-klara-a-foldrengesek-szigete)
 
Az indián kertje [Demjén Zsuzsa illusztrációival]; Bp. : Móra K., 1973. (Gyermekregény)
Mulatságos, szórakoztató, kalandos történet a vidám, talpraesett Kovács Zsoliról, aki egyébként több Fehér Klára gyermekregény szereplője is (Én sose kapok levelet, Lesz nekem egy szigetem).
Bezzeg az én időmben; Bp. : Móra K., 1995. (Ifjúsági regény, első megjelenés: 1966.)
Egy tizenöt éves gimnazista lány (Kati) életét meséli el a regény, a második világháború időszakában.
De igazán tud repülni a karosszék! [Würtz Ádám rajzaival]; Bp. : Móra K., 1977. (Gyermekregény)
„Vivi babával beleül a háromlábú, lyukas kis kerti karosszékbe, szorosan behunyja a szemét és máris száll a levegőben. A (…) a meseregény sikerre számíthat nemcsak a nagycsoportos óvodások, de a kisiskolások körében is.”
(https://konyvtarak.hu/gyermekirodalom/konyv/de-igazan-tud-repulni-karosszek)
Én sose kapok levelet [Demjén Zsuzsa rajzaival]; Bp. : Ciceró K., 2002. (Gyermekregény, első megjelenés: 1967.)
„Kovács Zsolt hétéves kisfiú gyönyörű nyarat tölt a Balatonnál. Nagy bánata azonban, hogy hiába vár egyetlen hozzá címzett levélre, senki sem ír neki. Így nincs más hátra – hiszen annyira szeretne levelet kapni! – ír ő egyet saját magának. A levélről és annak különös sorsáról szól ez a mulatságos könyv.”
(https://moly.hu/konyvek/feher-klara-en-sose-kapok-levelet)
Fele királyságom [Zsoldos Vera rajzaival]; Bp. : Móra K., 1980. (Mesék)
„Péter nagymamája megbetegszik. Nem kísérheti unokáját a játszótérre, nem főzhet neki, még az esti mesélés is nehezére esik. A második osztályos Péter elhatározza: most ő fog mesélni a nagymamának. Miről? Arról, hogy mi történt aznap az iskolában, meg a buborékba költözött...”
(https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/ifjusagi-irodalom/regenyek/fele-kiralysagom-1)
Gilly, a halacska [Würtz Ádám illusztrációival]; Bp. : Móra K., 1975. (Gyermekregény)
„Milyen a nyár Korzika szigetén? Hogyan tölti ott szabadságát egy angol, egy francia és egy magyar család? És köztük Gilly, a kedves, vakmerő, rakoncátlan kislány, aki addig úszkál a tengerben, amíg majdnem bajba kerül. De szerencsére ezt is megússza. Erről szól a népszerű írónő kedves hangú, közvetlen humorral megírt története…” (https://book24.hu/konyv/gilly-a-halacska)
Lesz nekem egy szigetem [Demjén Zsuzsa rajzaival]; Bp. : Móra K., 1978. (Gyermekregény, első megjelenés: 1972.)
„Kovács Zsoli nyolcéves kisfiú, akit a gyerekek az Én sose kapok levelet című könyvből már jól ismerhetnek, ennél nagyobb szigetre vágyott. (…) Ebben a fordulatos, mulatságos kis regényben minden kisfiú magára ismerhet, de minden jó-rossz testvér és megértő apu és anyu is megláthatja a tükörképét benne.”
(https://www.antikvarium.hu/konyv/feher-klara-lesz-nekem-egy-szigetem-65526-0)
Mi, szemüvegesek [Marton Magda rajzaival]; Bp. : Móra K., 1986. (Ifjúsági regény)
„A Mi, szemüvegesekben a mindenkihez kedves, figyelmes Kerekes Évivel, a mintatanulóval történnek rendkívüli események egy szemüveg miatt, ám a Világoskék Bohóc és a Világoskék Oroszlán – no meg a jó szándékú felnőttek – segítségével megoldódnak a bonyodalmak.” (https://moly.hu/konyvek/feher-klara-mi-szemuvegesek)
Hetedhét tengeren [Mészáros Márta rajzaival]; Bp. : Móra K., 1989. (Meseregény)
„Indulásra kész a Rettenthetetlen, a piros lekvároslábasból varázsolt vitorlás. Elrepít benneteket hetedhét tengeren keresztül Szedtevetteteremtette király országába, ahol szigorúan tilos a számtan és a mértan. Eljuthattok a Húsvéti Nyuszik szigetére, ahol a piros tojást festik. Megismerhetitek a Buta Kalózokat, akik egymás nyakára állva el akarják érni, és el akarják lopni a holdat. És persze meglátogathatjátok az Álmok Szigetét is, ahol a mesék, szép álmok és a játékok születnek. Útitársatok lesz Vazul, a tengeribeteg mackó, és Kiskrumpli, a hajósinas. Gyertek fiúk, lányok! Vár rátok Kősoós Peti, a kapitány, aki már harmadik osztályos, és nem szereti a számtant.”
(https://moly.hu/konyvek/feher-klara-hetedhet-tengeren)
Négyen meg a béka [Görög Júlia illusztrációival]; Bp. : Móra K., 1961. (Ifjúsági regény)
„A három Bartal gyerek – Jutka, Karcsi, Öcsi – alig várja már a nyarat. Fiatal nagybátyjuk, Palkó, táborozni viszi őket egy Balaton-parti üres telekre. A vakáció csodálatosnak ígérkezik, hiszen ők négyen olyan jól megférnek egymással. Csak az ötödik, csak arra ne kellene gondolniuk! Jutkának ugyanis meg kellett hívnia egyik osztálytársnőjét, méghozzá éppen a Békát, akit a legkevésbé szeret.” (https://bookline.hu/product/home.action?_v=Feher_Klara_Negyen_meg_a_beka&type=22&id=312595&gclid=Cj0KCQjw6_CYBhDjARIsABnuSzoHRPbUfPUFEhNuTF9BQoUUyCIXkTvdf5TDNLqSi2yAHEfSDVK-l8QaAjS1EALw_wcB)


(Források:
Papageno - https://papageno.hu/intermezzo/2022/05/a-valosagnak-ezer-arca-van-feher-klara-ironore-emlekezunk/
Magyar Elektronikus Könyvtár - https://mek.oszk.hu/02200/02227/html/03/643.html
Fotók:
www.book.hu ; https://szentimreantikvarium.hu/page.php?item=1 ; www.jokonyvek.hu ; www.vatera.hu ; www.bookline.hu ; www.book24.hu )

Összeállította: Tolnai József

további hírek