Hírek

Boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek! 2021.12.21.

"Apuka Jézuskájától Totókának!" - Karácsonyi ajándék 1928-ból

„APUKA JÉZUSKÁJÁTÓL TOTÓKÁNAK” – Karácsonyi ajándék 1928-ból

A Pesti Hírlap 1928 decemberében külön összefoglalóval sietett a szülők segítségére, hogy tanácsot adjon az ilyenkor felmerülő legfontosabb kérdésre: mit vegyünk karácsonyra? A „fiucskának” ajánlott ajándékok között előkelő helyen szerepelt a Matador építőszekrény, és mint a múzeum gyűjteményében található készlet dobozán olvasható kézírásos szöveg – „Apuka Jézuskájától Totókának 1928. XII. 24.” – mutatja, akadt, aki megfogadhatta a tanácsot.
A Matador faépítő kitalálója Johann Korbuly osztrák mérnök volt, aki 1901-ben szabadalmaztatta a találmányát. A játék ötletét az adta, hogy látta, milyen könnyen esnek szét a fiai által fakockákból emelt építmények. Ezért arra gondolt, hogy a fa elemeket úgy kellene kialakítani, hogy azok facsapokkal, pöckökkel összekapcsolhatók legyenek. A játék gyártása 1903-ban indult meg Bécsben. Sikerének köszönhetően néhány éven belül már a tengerentúlra is szállítottak belőle. A Matador névadás az abban az időben népszerű kifejezésre vezethető vissza, melynek jelentése „a legjobb”, „a győztes”, vagy „a bajnok”.
Gyűjteményünkben a 3. számú Matador készlet található meg. A borítópapír mintázatán jól láthatóak a játék különböző összeszerelési lehetőségei. A bővíthető készletek segítségével pedig mindig más formákat lehetett összeépíteni az elemekből. Az 1920-as években már az óvodákban és az iskolákban is egyre inkább meghonosodott, mivel ösztönözte a gyermekek játékos felfedező és alkotókedvét.
Idén is hamarosan leszállnak a karácsonyi angyalok, akik reméljük a játékok mellett mindenki számára örömet és boldogságot is hoznak majd. Talán pont ilyen angyalok párbeszédét hallgathatta ki Fodor Ákos, mikor a következő versét írta:
• Tudsz játszani?
• Tudok.
• És szeretsz is?
• És szeretlek is.

Az ünnepi időszak csendje, lassuló ideje lehetővé teszi, hogy ezeket a kérdéseket mi magunk is megválaszoljuk.

Boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!

Apuka Jézuskájától Totókának
Matador faépítő Matador faépítő
további hírek