Hírek

Kulturális Örökség Napjai 2021.09.15.

a Tündérkastélyban és a Tisztviselőtelepen!
2021. 09.18. (szombat) – 2021.09.19. (vasárnap)

Program:
Az épület ingyenes nyitva tartásának ideje:
Szeptember 18. (szombat) 10.00-18.00

Épületvezetések időpontjai:
10.30, 11.30, 13.30 és 16.00 óra
Kérjük, regisztráljon a muzeum@opkm.hu e-mail címen! Az épület csak védettségi igazolvánnyal látogatható!

Tisztviselőtelepi séta:
10.00 és 14.00 (120 perc)
 

Szeptember 20. (vasárnap)

Tisztviselőtelepi séta:
10.00 (120 perc)
 

Tündérpalota

A Kőrössy Albert által tervezett épület 1911-ben készült el az akkori X. kerületi tisztviselőtelepi főgimnázium számára. Az iskola évkönyve szerint „díszes homlokzatával szépen, fiatalosan néz a népligetre, melynek lombos fái közül úgy hat a szemlélőre, miként ha tündérkastély volna”. A Gaal Mózes igazgató által vezetett intézményben kitűnő tanári gárda működött, melynek tagjai voltak többek közt Dienes Pál és Babits Mihály is. Az 1921-től Széchenyi István nevét viselő iskola épületének nagyobbik részét három évvel később a Nemzeti Múzeum Néprajzi Tára foglalta el, amely az 1970-es évek elején költözött ki innen. A Győrffy utcai szárnyba visszaszorult gimnázium 1975-ig működött itt. Napjainkban az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum otthona.

Vezetéseink során beszélünk az épület történetéről, felelevenítjük az iskola múltját. Időutazásunk fókuszában az 1910-es évek, mindenekelőtt pedig Babits Mihály itteni tevékenysége áll, akinek emléktábláját idén, a költő-pedagógus halálának 80. évfordulója alkalmából a Széchenyista öregdiákok és tanárok kezdeményezésére helyeztük el bejáratunknál.

Tisztviselőtelepi séta:

SÉTÁLJANAK VELÜNK A TISZTVISELŐTELEPEN!

Ismerjék meg a „legintelligensebb falu” történetét!

Tisztviselőtelep térkép„Ha létesíthetnénk egy olyan városrészt, melyben a hivatalnokok nagy száma telepednék le állandóan, ez igen rövid idő alatt egyike lehetne Budapest legelőkelőbb városrészeinek, mely bizonyára nagy vonzerőt gyakorolna számos más, nem hivatalnok, a középosztályhoz tartozó családra is.”
Így vázolta fel Neményi Ambrus városi tanácsnok és országgyűlési képviselő 1883-ban egy új pesti lakónegyed megépítésének szükségességét. A Házépítő Tisztviselők Egyesületének kezdeményezésére nem sokkal később meg is kezdődött az „Üllői úti vámsorompón túl” a telep építése. Hogy miként és mi valósult meg a nagyszabású tervből, valamint mi maradt meg az utókor számára, arról sétánk során győződhetnek meg.

A teleppel való ismerkedésünk kiindulópontja a „Tündérkastélyként” emlegetett egykori gimnázium épülete, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum székhelye. Utunk során megismerkedünk a Tisztviselőtelep templomainak építéstörténetével, megtudhatják, hogy kinek a tiszteletére akarták jubileuminak elnevezni a katolikus templomot, és hogy ki is volt az a Rezső, aki a telep terének nevét adta a közelmúltig. Megpróbáljuk megfejteni Budapest egyik legnagyobb felületű domborművét is. Megnézzük, hol élt a helyi gimnáziumban (épületünkben) tanító Babits Mihály, valamint a feleségével, Valériával itt lakó Dienes Pál és az első diplomás magyar orvosnő, Hugonnai Vilma. Felkeressük a telep iskoláit és az egykori Egyesületi Házat is. Szó lesz még többek közt Jókai Mór második feleségéről, néhány postagalambról, a „Tizenegyek bandájáról”, és ha valaki akar, még tölcsért is csinálhat a kezéből.

Időpont:
2021. szeptember 18. (szombat) 10 és 14 óra
2021. szeptember 19. (vasárnap) 10 óra
Időtartam: 120 perc
Indulási pont: OPKM - 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 40.
Érkezési pont: Szenes Iván tér
Létszám limit: 15 fő
Kérjük, regisztráljon a muzeum@opkm.hu e-mail címen!
 

Kérjük, hogy a séta során legyenek tekintettel egymásra, különösen az idősebbekre, ezért viseljenek maszkot, és tartsák egymástól a kellő távolságot!

A budapesti tisztviselőtelepi főgimnázium
Magyarok Nagyasszonya-templom
FOTÓ: 1933. Magyarország, Budapest VIII. Magyarok Nagyasszonya (Rezső) tér, Magyarok Nagyasszonya-templom. Fortepan. Adományozó: Sütő János A budapesti tisztviselőtelepi főgimnázium
1940. Magyarország, Budapest VIII. Könyves Kálmán körút 40., Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Gyűjteménye és Tisztviselőtelepi Gimnázium. Fortepan/Adományozó: Somlai Tibor; Képszám: 24135
további hírek