Hírek

Sétáljanak velünk a Tisztviselőtelepen! 2020.08.06.

Ismerjék meg a „legintelligensebb falu” kialakulását, történetét.
Időpontok: 2020. augusztus 7. 17 óra és augusztus 14. 17 óra

Ismerjék meg a „legintelligensebb falu” kialakulását, történetét.

„Ha létesíthetnénk egy olyan városrészt, melyben a hivatalnokok nagy száma telepednék le állandóan, ez igen rövid idő alatt egyike lehetne Budapest legelőkelőbb városrészeinek, mely bizonyára nagy vonzerőt gyakorolna számos más, nem hivatalnok, a középosztályhoz tartozó családra is.” Így vázolta fel Neményi Ambrus városi tanácsnok és országgyűlési képviselő 1883-ban egy új pesti lakónegyed megépítésének szükségességét. A Házépítő Tisztviselők Egyesületének kezdeményezésére nem sokkal később meg is kezdődött az „Üllői úti vámsorompón túl” a telep építése. Hogy miként és mi valósult meg a nagyszabású tervből, valamint mi maradt meg az utókor számára, arról sétánk során győződhetnek meg.

A teleppel való ismerkedésünk kiindulópontja a „Tündérkastélyként” emlegetett egykori gimnázium épülete. Utunk során megpróbáljuk megfejteni Budapest egyik legnagyobb felületű domborművét, megismerkedünk a Tisztviselőtelep templomainak építéstörténetével, megtudhatják, hogy kinek a tiszteletére akarták jubileuminak elnevezni a katolikus templomot és ki is volt az a Rezső, aki a telep terének nevét adta a közelmúltig. Megnézzük, hol élt a helyi gimnáziumban tanító Babits Mihály, valamint a feleségével, Valériával itt lakó Dienes Pál, és az első diplomás magyar orvosnő, Hugonnai Vilma. Felkeressük a telep iskoláit és az egykori Egyesületi Házat is. Szó lesz még többek közt Jókai Mór második feleségéről, néhány postagalambról, a „Tizenegyek bandájáról” és ha valaki akar, még tölcsért is csinálhat a kezéből.

Időpontok: 2020. augusztus 7. 17 óra és augusztus 14. 17 óra

Időtartam: 120 perc

Indulási pont: 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 40.
Érkezés: Szenes Iván tér

Ár: nyári kedvezménnyel 1000 Ft

Szervező: Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM)
Sétavezető: Bányai Tamás
Maximum létszám: 15 fő

Kérjük, regisztráljon a Banyai.Tamas@opkm.hu címen vagy jelentkezzen a 323 5531-es telefonszámon.

Kérjük, hogy a séta során legyenek tekintettel az idősebbekre, a veszélyeztetettekre, ezért viseljenek maszkot és tartsák egymástól a kellő távolságot!
 

további hírek