Hírek

Kulturális Örökség Napjai a Tündérkastélyban és a Tisztviselőtelepen 2019.09.19.

2019.09.21. (szombat) - 2019.09.22. (vasárnap)

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum megnyitja kapuját és bemutatja több mint 100 éves otthonát, az egykori Tisztviselőtelepi Főgimnáziumot. Aki megpillantja a sgraffito díszeket, a harmóniát árasztó, ma hófehér palotát, átéli azt a csodálatot, amit a tanárok és diákok érezhettek hajdan.
Bélavári Krisztina fotója
Kőrössy Albert Kálmán építészete - 2019. szeptember 20. és november 15. Az építész, Kőrössy Albert Kálmán, és az első igazgató, Gaál Mózes, az iskolacsalád alapítója, európai tanulmányutat követően, együtt gondolták ki a korszak egyik legmodernebb iskolaépületének terveit. Az építész születésének 150. évfordulója alkalmából a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ által rendezett „Díszítőérzékkel átszőtt tudás” című kiállítás látogat múzeumunkba. A kurátori tárlatvezetések alkalmával nemcsak a tervező életművével ismerkedhetnek meg a látogatók, megtekinthetik a Tündérkastély eredeti díszítőelemeit, megkereshetik a bagolykonzol egykori helyét a főhomlokzaton, s arra is fény derül, hogyan kötődik Kőrössy építészete Zita királyné virágcsokrához, vagy Fedák Sári szőrmebundájához.

A 20. század végétől működik itt az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum. A szemléltetés történetét mutatja be az „Orbis Pictus” c. kiállítás, melyet szintén kurátori vezetéssel tekinthetnek meg az érdeklődők az épületben tett felfedező út végén.
A gyermekek játékos foglalkozás keretében ismerkedhetnek meg az egykori iskola tereivel és az épület díszítőmotívumaival.

Tisztviselőtelepi séta

Bélavári Krisztina fotójaA „Tündérkastélyként” emlegetett középiskola szűkebb környezete is érdekes látnivalókkal szolgál.
1883-ban egy új pesti lakónegyed megépítésének szükségességét vázolta fel Neményi Ambrus városi tanácsnok és országgyűlési képviselő abban a munkájában, melyet a „fővárosi lakbizottság” megbízásából írt.
„Ha létesíthetnénk egy oly városrészt, melyben a hivatalnokok nagy száma telepednék le állandóan, ez igen rövid idő alatt egyike lehetne Budapest legelőkelőbb városrészeinek, mely bizonyára nagy vonzerőt gyakorolna számos más, nem hivatalnok, a középosztályhoz tartozó családra is.” 
A városközponttól messze, az akkori Józsefváros határán és az új vámvonalon is túl, nemsokára megindult egy villanegyed területének kijelölése. Budapest 1884-es térképén, „Házépítő tisztviselők egyesülete” felirattal, már láthatóak nemcsak a telkek, hanem a kialakítandó utcák vonala is. A kertes házak közt nemsokára megjelenik az elemi iskola, majd eljut idáig a lóvasút is, hogy összekösse a telepet a belső kerületekkel.

Bélavári Krisztina fotójaHogy miként és mi valósult meg a nagyszerű tervből, és mi maradt meg az utókor számára, arról egy séta során győződhetünk meg.
(Bélavári Krisztina fotói)

Ingyenes nyitva tartás ideje:

2019.09.21. (szombat) 10:00–18:00 óráig

Kurátori tárlatvezetés a „Díszítőérzékkel átszőtt tudás” Kőrössy Albert Kálmán építészete c. kiállításban: 11:30, 15:30 óra
Épület- és tárlatvezetés az állandó kiállításban: 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00 óra
Gyermekfoglalkozás: 14:00 óra
Tisztviselőtelepi séta: 10:00 óra

2019.09.22. (vasárnap) 10:00 – 12:00 óráig

Kurátori tárlatvezetés a „Díszítőérzékkel átszőtt tudás” Kőrössy Albert Kálmán építészete c. kiállításban: 10:00 óra
Tárlatvezetés az állandó kiállításban: 10:30 óra

www.oroksegnapok.hu
további hírek