Hírek

Lezárult a Bod könyvtárhasználati verseny 2018.04.26.

Eldőlt, hogy ebben a tanévben ki a legjobb könyvtárhasználó az ország általános és középiskolai tanulói közül

Eldőlt, hogy ebben a tanévben ki a legjobb könyvtárhasználó az ország általános és középiskolai tanulói közül

 

 
Sikerrel zajlott le április 23-24-én az EKE Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) által szervezett Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny 2017/2018. tanévi döntője Budapesten.
 
A Bod könyvtárhasználati verseny célja alapvetően a tehetséggondozás, a tanulók információs műveltségének, azon belül pedig könyvtárhasználati eszköztudásuk, szövegértésük, logikus gondolkodásuk és kreativitásuk fejlesztése. Mindemellett cél az önálló tanuláshoz szükséges kompetenciák fejlesztése is, az iskolai tanulási folyamat során részekre bontott ismeretelemeket egységbe foglaló, szintetizáló, az információs műveltséget és a forráshasználati képességeket mozgósító tudás mérése, értékelése. Mindezek mellett természetesen célja a könyvtáros szakma megismertetése, megszerettetése, és ezen keresztül a pályaorientáció is.
 
Az első napon a versenyzők a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium könyvtárában mérték össze tudásukat két kategóriában: általános iskola 7-8. évfolyam és középiskola 9-10. évfolyam. A most 25 éves verseny (1993. óta megszakítások nélkül minden évben meghirdetésre került) idei témája a „víz” volt, a feladatok az országos fordulóban és a döntőn is a vízzel voltak kapcsolatosak. Papír alapú és internetes források szakszerű keresésével, azok pontos bibliográfiai leírásával a döntőben az I. kategóriában például „Kirándulás a Víz Diáktalálkozón” címmel kellett a tanulóknak létrehozniuk egy képes ismertetőt, szórólapot. A II. kategória versenyzői pedig „A Kárpát-medence kincse: a víz” című konferenciát szervezték meg. Három szekcióban és témában terveztek előadásokat, elismert szakemberek közreműködésével, akiket a versenyzőknek kellett kiválasztaniuk. Mindkét kategóriában a feladatok elkészítéséhez felhasználható volt a Fővárosi Vízművektől kapott Vízcseppek című kiadvány, amit a versenyzők aztán ajándékként haza is vihettek. Ugyanígy ajándék volt számukra az a pendrive, amivel dolgozniuk kellett.
 
Mindkét kategóriában ötletes, innovatív produktumok születtek, ami várható is volt, hiszen a döntőbe már csak a legjobbak juthattak be az országos verseny II. fordulójából (kategóriánként 12-12 versenyző). Az országos fordulóba a nevelési intézmények idén összesen 316 tanulót – 186 általános iskolást és 130 középiskolást, köztük 34 szakgimnazistát – neveztek (az I., iskolai fordulókkal együtt a verseny több mint 1000 általános és középiskolást „mozgatott meg”).
 
A II. fordulóban az Oktatási Hivatal Pedagógiai Oktatási Központok megyei és budapesti versenyszervezői segítették az OPKM szervezőmunkáját országszerte.
 
A döntőbe 20 vidéki és 4 budapesti tanuló jutott be. A megyék „versenyét” idén Vas megye nyerte, ahonnan 5 fő érkezett 23-án, hétfőn reggel Budapestre.
 
A döntő végül a vidéki versenyzők sikerét hozta, Debrecen, Miskolc, Gyula, Szombathely (2 fővel) és Hajdúböszörmény egy-egy iskolájának tanulói gyűjtötték be az érmeket, s a zsűri javaslatára a díjkiosztón átadásra került 2-2 különdíj is vidéki versenyzőhöz került. Az első kategóriában (7-8. évfolyam) Semsey Dorka, a Debreceni Ady Endre Gimnázium tanulója (felkészítő könyvtárostanára: Peternainé Juhász Zsuzsa), a második kategóriában (9-10. évfolyam) Schütz Brúnó Péter, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja (felkészítő könyvtárostanára: Horváthné Szandi Ágnes) végzett az első helyen. A részletes eredmények itt tekinthetők meg és tölthetők le.

Tolnai József országos versenyszervező
 
A verseny feladatlapjai, képei és minden információ elérhető: https://www.opkm.hu/Bod_verseny
további hírek