Hírek

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2015. JÚNIUS 20. 2015.06.01.

DIÁK – SZÍN – JÁTÉK VIII.

2015. június 20.Ezen az estén szecessziós iskolaépületünk terei immár nyolcadszor változnak alkalmi színpaddá, amelyen az Országos Diákszínjátszó Találkozó díjazottjainak szellemes és friss produkcióit élvezhetjük. Katona László és Kovács Krisztián játéka pedig felejthetetlenné teszi az Ady/Petőfi című darabot, melyet Scherer Péter rendezett. Az előadás után Szálinger Balázs kortárs költő lesz a vendégünk.

17.00 – 18.00 Szakmai tárlatvezetés az Orbis Pictus. Szemléltetés az iskolában c. kiállításunkban

18.00 – 19.15
MOLIÈRE – PARTI NAGY LAJOS: TARTUFFE (Stílusgyakorlatok) – KECSKEMÉTI SZÍNJÁTSZÓ MŰHELY / IFJÚ MORBID SZÍNPAD
TARTUFFE „A kétszínűség ördöge a nyakunkba liheg. Példaképeink hazug próféciák követői és önmaguk is hazugsággá válnak, amint szájukat nagyra tátva óbégatják önző létezésük bűzös szagát.”
Parti Nagy Lajos fordítását felhasználva, Tartuffe történetét vizsgálva mesélünk a hazugság működéséről.
Szereplők: Nagy Netti, Orosz Olga, Tusor Regina, Kovács Hedvig, Beck Jordán, Bársony Anna Vivien, Szabó Balázs, Kovács Judit, Siklósi Kristóf, Barcsik Erzsébet, Péteri Lilla, Varga Levente, Tóth Marcell Soma, Barna Pap Bianka, Müller Dániel, Révhegyi Andrea, Kovács Lili, Török Bence Márk
Rendező: Sárosi Gábor

19.30 – 20.30
ADY/PETŐFI ADY/PETŐFI – A NÉZŐMŰVÉSZETI KFT. ÉS A MANNA KÖZÖS ELŐADÁSA
Ahhoz, hogy egy irodalmi mű, vers, regény igazán meg tudjon érinteni, le kell tudni bontani a falat múlt és jelen között. Korabeli dokumentumokat, naplókat, leveleket és természetesen magukat a műveket (verset és prózát egyaránt) felhasználva emberközeli, személyesebb viszony és összetettebb kép alakulhat ki a költőkről, és talán a művekre is másképpen néznek majd.

ADY/PETŐFIJátsszák: Kovács Krisztián, Katona László
Dramaturg: Gyulay Eszter
Rendező: Scherer Péter
Az előadás 2014-ben elnyerte a 7. Gyermek-és Ifjúsági Színházi Szemle különdíját valamint a 2014-es ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díját.
Az előadást 14 éves kor felett ajánljuk!

20.30 – 21.30
BESZÉLGETÉS SZÁLINGER BALÁZS FIATAL KORTÁRS KÖLTŐVEL – az Ady/Petőfi című előadás vendégével

21.45 – 22.45
HAMVAI – NÁDASDY – ÉS A CSOPORT: LÜZISZTRÁTÉ – NEMES NAGY ÁGNES MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA (BUDAPEST) / 11. B. ZENÉS MŰHELY
LÜZISZTRÁTÉ Az Arisztophanészi szövegből kiindulva, Hamvai átiratán keresztül improvizációs és zenés „magunkra formálásig” jutottunk. Az eredeti történet szerint az athéni nők megunják, hogy nem szólhatnak bele a történelemformáló döntésekbe. Van köztük azonban egy, aki mindenkinél okosabbnak bizonyul. Szexblokádot hirdet. Úgy tűnik, a nemek harca tekintetében az elmúlt 2426 év alatt kevés dolog változott.
Játsszák: Bálint Betti, Bánó Boglárka, Bogár Petra, Boroczki Merci, Csíkszentmihályi Luca, Dura Vera, Fekete Kristóf, Kopácsi Attila, Madarász Timi, Oláh Timi, Ördögh Kitti, Siska Johanna, Sógor Bianka, Szőke Luca, Tőke Krisztián, Vilmányi Márk Olivér

Zongorán kísér: Füri Anna
Rendező: Somfai Barbara, Pallagi Ákos
https://m.youtube.com/watch?v=Adp8Drol5Ks

23.00 – 00.15
BERTOLT BRECHT: ÁLLÍTSÁTOK MEG ARTURO UIT! – VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM (BUDAPEST) / 12.D
ÁLLÍTSÁTOK MEG ARTURO UIT!Bertolt Brecht zseniális darabja mindaddig érvényes lesz, amíg az emberek többsége anélkül szenved valamiféle elnyomás alatt, hogy ennek egyáltalán tudatában lenne. Amíg így lesz, minden kornak megszületik a maga Arturo Uija, aki – felismerve és kihasználva a helyzetet – hatalomra tör. A kérdés csak az, ki állítja meg.
Játsszák: Almay Zsófi, Bardi Niki, CS. Nagy Adrienne, Darázsi Péter, Dávid Bettina, Endrédi János, Himpli Lénárd, Ignácz Dániel, Klapka Alíz, Kovács Kata Milla, Németh Kristóf, Szabados Adél, Szarandoglu Filipász, Túry Melinda

Zene: Pap Gábor
Rendező: Papp Dániel

A programokról további leírást és képeket talál a www.muzej.hu oldalon. A BKK múzeumi buszjárata az OFI – Pedagógiai Könyvtár és Múzeumnál is megáll, az útvonalról szintén itt tájékozódhat. Kérjük, vegyen részt rendezvényünkön, és vásárolja meg nálunk karszalagját (sorban állás nélkül), amely az összes múzeumba belépést biztosít Önnek ezen az éjszakán (gyermek: 600 Ft, felnőtt: 1500 Ft)! Vásárlásával egy kisköltségvetésű, országos gyűjtőkörű szakmúzeumot támogat. Köszönjük!

Múzeumok Éjszakája mobilon

további hírek