Hírek

Múzeumok Majálisa 2015. 2015.05.14.

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM, MÚZEUMKERT
MÁJUS 16-17-ig, 9-18 óráig

„Kedély-, értelem- és testierő-képzés”
 – Szlöjd, gyakorlati foglalkozás, (poli)technika – 

A szlöjd, vagyis a nevelő kézimunka új tantárgyként az 1870-es években jelent meg a svéd és finn iskolákban. (A svéd slöjd szó eredetileg az otthoni kézi munkát jelentette.) Hazánkba, mint követendő jó példa, a 20. század elején érkezett meg, a Kézimunkára Nevelő Országos Egyesületnek köszönhetően.
Felismerték, hogy a kétkezi munka játékossága életet, mozgást visz az iskolába, ugyanakkor a gyakorlati foglalkozások erősítik az izomzatot, szórakoztatják a lelket, és csiszolják az értelmet.
A kézügyességet agyag, papír, fa és fém munkákkal fejlesztették, amelyek nem csak öncélú manuális gyakorlatok voltak, hanem az egyes tantárgyakhoz kapcsolták a színes témaválasztékot: a szélforgótól a csattintóig.
Az 1950-es évektől tovább élt a kétkezi munka gyakorlása a politechnika oktatásban, ám az többnyire a nagyüzemi ipari termelésre készítette fel a tanulókat. A mai technika és életvitel oktatás a világ tapasztalati megismerésére és a gyakorlati tudásra helyezi a hangsúlyt.
A Pedagógiai Múzeum a kézügyesítés történeti formáit eleveníti meg foglalkozásain, ahol kipróbálhatjuk egy hajdani gyermekkerti nevelőnő hajtogatási mintáit és készíthetünk papírból diáksapkát, repülőgépet, vitorlás csónakot, kétkéményes gőzhajót, csákót, pénztárcát, árnyképet, színkeverő korongot, fából pörgettyűt és virágkarót, fémből pedig sípot…

Koncepció és látványterv: Bogdán Melinda, Munkácsy Gyula
Látvány: Kárpáti Eszter
Szakmai tanácsadás: Karsai Zsuzsanna és Nedobáné Fendrik Éva
Köszönet támogatóinknak: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium és a Madách Imre Gimnázium tanulói 

további hírek