Hírek

MÚZEUMI HÍREK – MÚZEUMOK MAJÁLISA 2014 2014.05.12.

Május 17-18-án, szombaton és vasárnap reggel 9 órától 18 óráig a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeum épületében.

A Pedagógiai Múzeum az elmúlt évekhez hasonlóan egy konkrét témát mutat be a Múzeumok Majálisán. Korábbi programjaink (Oktatófilm, Jutalmazás és büntetés, Iskolai egészségügy, Iskolai egyenruha és viselet) folytatása az idei, amely a természettan oktatás egyik leglátványosabb ágával foglalkozik:

Fénytanoncok. Optika és fénytan a 19. századi iskolában

A látogatók kipróbálhatják, működés közben láthatják eszközeinket: zootrop, szemmodell, periszkóp, anamorfózis, árnyszínház, sztereókép, zsebmozi, prizmák, tükrök, camera obscura stb. A jelenségekkel fotótörténészek és szemorvos segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A közönséget az alábbi foglalkozásokra várjuk:
Óriás anamorfózis
Játék anamorfikus ábrákkal, amelyek henger- vagy kúptükör segítségével izgalmas képekké állnak össze.

Bájcső, avagy a kaleidoszkóp
A tükrös mézeskalács, a kakasos nyalóka mellett gyakran vásárfiaként került haza a papírhengeres kaleidoszkóp. Máskor az oktatás optikai szemléltető eszközeként ejtette ámulatba a gyermekeket. Bájcső készítése hétköznapi anyagokból.

Bűvös korong
Hogyan kerül a madár a kalitkába? Játék az utóképekkel. Készítsünk pörgethető papírkorongokat agyunk és szemünk renyheségének szemléltetésére!

Japántükör
A fényt nem lehet „becsapni”! Egy rejtélyes kép életre keltése varázstükörrel. A japántükör kultúrtörténeti bemutatása és közös kísérletezés.

„A szemnek fő alkatrészei”
A szem szerkezete, kettőskép, rövid- és messzelátás, színtévesztés.
Optikai illúziók és ami mögötte van…


További információk
tel.: 3235513
www.opkm.hu
muzeum@opkm.hu 

további hírek