Hírek

"A lámpás én vagyok" – Tanárok éjszakája 2013.10.09.

Múzeumok Őszi Fesztiválja
2013. október 11. (péntek)

A Pedagógiai Múzeum ebben az országos rendezvényben „Tanárjelöltek éjszakája” címmel vesz részt, hiszen nemcsak a ma már tanári pályán működő pedagógusokat, hanem az arra készülő tanárjelölteket is meg kívánjuk szólítani.

 

16:00 - 17:00 Szakvezetés az Orbis Pictus. Szemléltetés az iskolában című kiállításban. (Reményi Ildikó muzeológus)

17:10 - 19:30 A gyermek és az iskola az ötvenes-hetvenes évek fotográfiájában
Múzeumunk hosszabb ideje működik együtt az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával. Itt, a tanárképzési blokkban az Időutazás a gyermekkorban címmel folyó, egész szemeszteres gyakorlathoz kapcsolódunk, és ennek a tárgynak a módszertani problémáit fogjuk megvilágítani múzeumunk anyagának segítségével. A tanárjelöltek fotóinterjú-anyagaiból tablók formájában bemutatót tartanak, valamint gyűjtésük eredményeként bemutatnak egy-egy a korszakra jellemző tárgyat is. (Munkácsy Gyula az MTI fotókról, Bogdán Melinda a fotóantropológiai módszerekről referál, valamint a kutatás vezetői)

19:40 - 20:40 A hatvanas évek a fotós szemével
Munkácsy Gyula múzeumvezető beszélget Gadányi György fotóművésszel, a Nők Lapja egykori fotóriporterével a hatvanas évek fényképészetéről.

 

 

 

 

20:50 - 22:50 Tanárjelölt, pedagógus tiéd a szó!
Ezen az éjszakán lehetőség nyílik arra, hogy pedagógus és tanárjelölt kollégák foglalkozást mutathassanak be a Pedagógiai Múzeum kiállításában, amelyre korábban készítettük fel őket. (Konzulensek: Bogdán Melinda, Munkácsy Gyula)

Száz éves tanóra

A Széchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola tanárai „Múltidéző tanórát” tartanak, ahol század eleji taneszközök segítségével helyet kap a kereskedelmi számtan, a szépírás és az irodalom is, de Budapest jellegzetes épületeit is fel kell ismerniük a vállalkozó szellemű nebulóknak.
2012-ben három pedagógus együttműködésével valósították meg a Múltidéző tanórákat, amelyekkel a 100 éves Vas utcai iskola-palotát ünnepelték meg. A nebulók az iskola diákjai, tanárai voltak, majd a Kulturális Örökség Napok és a Budapest100 rendezvények keretében az épületet meglátogató vendégek számára is felidézték az elmúlt korok tanóráinak hangulatát.
A múzeumpedagógiai foglalkozást vezetik: Bujkné Pálmay Ildikó és Jakab Szilvia

Oktatási módszerek a magyar pedagógiatörténetben
Magyaróra. Múzeumpedagógiai foglalkozás, ahol nem csak tanórai keretekben ismerkedhetnek a – ma már nem használatos – pedagógiai módszerekkel a résztvevők.
Óraadó: Farkas Atilla, ELTE tanár szakos hallgató

további hírek