Hírek

MÚZEUMOK MAJÁLISA - 2013 2013.05.28.

A Pedagógiai Múzeum az elmúlt évekhez hasonlóan egy konkrét témát járt körül a Múzeumok Majálisán.

Korábbi programjaink (Iskolai egészségügy, Jutalmazás és büntetés, Oktatófilm stb.) folytatása volt az idei: az iskolai egyenruha és a viselet.
Milyen volt a magyar iskolai egyenruházat: a tóga, a Bocskai viselet, a matrózzubbony, a matrózblúz, az iskolai kötény, a tornaruha, a diáksapka, a sapkajelvény, az iskolaköpeny? Mit viseltek az ifjúsági szervezetek tagjai: a cserkészek, a leventék, az úttörők?
Hogyan változott az iskolai öltözék? Mennyire követték a divatot? Uniformizáltak, vagy pont ellenkezőleg, megkülönböztettek? Szerették, vagy lázadtak ellene?
A majálisra látogatók ezen a „dekoratív” témán keresztül ismerkedhettek a különböző korok magyar oktatás- és gyermekkortörténetével. Eredeti és rekonstruált ruhadarabok, sapkajelvények, fényképmásolatok, mozgóképek, miniatűr ruhamakettek idézték meg a múltat. Legkedveltebb foglalkozásunk az öltöztető papírbabák és ruháik elkészítése volt, több korosztály kedves játékaként ismerte fel ezeket a figurákat. A nagy türelemmel rendelkező látogatók egy 1920-as éveket modellező tantermet is építhettek papírból, amely a Tündérvásár c. folyóirat melléklete volt hajdanán. A mai iskolai egyenruházatban is jelenlévő matrózgallér és kézelő is elkészíthető volt. A Mándy Iván Szakképző Iskola és Speciális Iskola diákjai előre megvarrták a gallérokat, kézelőket. A gyerekeknek és a „gyerekeskedő” felnőtteknek csupán a feldíszítéssel kellett törődniük. Az aprómunkák kipróbálása mellett szabadtéri divatbemutatót is megtekinthettek az érdeklődők, amit a Deák Diák Általános Iskola tanulói tartottak, a koreográfiát Giovanolli Judit tanította be. Programunkhoz már előzetesen kedvet csinált a Hír24 ( http://fn.hir24.hu/itthon/2013/05/09/amitol-hoffmann-rozsa-is-elajulna/ ), talán ennek is köszönhettük népszerűségünket.  

 

Köszönet a Lili Hippnek a divatbemutatóhoz kölcsönzött iskolaköpenyekért.
további hírek