Hírek

MÚZEUMI HÍREK – MÚZEUMOK MAJÁLISA 2013 2013.05.08.

Május 11-12-én, szombaton és vasárnap reggel 9 órától 18 óráig a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeum épületében.

A Pedagógiai Múzeum az elmúlt évekhez hasonlóan egy konkrét témát jár körül a Múzeumok Majálisán. Korábbi programjaink (Iskolai egészségügy, Jutalmazás és büntetés, Oktatófilm stb.) folytatása az idei: az iskolai egyenruha és a viselet.

Milyen volt a magyar iskolai egyenruházat: a tóga, a Bocskai viselet, a matrózzubbony, a matrózblúz, az iskolai kötény, a tornaruha, a diáksapka, a sapkajelvény, az iskolaköpeny?
Mit viseltek az ifjúsági szervezetek tagjai: a cserkészek, a leventék, az úttörők?
Hogyan változott az iskolai öltözék? Mennyire követték a divatot? Uniformizáltak, vagy pont ellenkezőleg, megkülönböztettek? Szerették, vagy lázadtak ellene?

A majálisra látogatók ezen a „dekoratív” témán keresztül ismerkedhetnek a különböző korok magyar oktatástörténetével, gyermekkortörténetével. Eredeti és rekonstruált ruhadarabok, sapkajelvények fényképmásolatok, miniatűr ruhamakettek idézik meg a múltat.


A közönséget az alábbi foglalkozásokra várjuk:


Készíts papírbabára öltözéket! Kézműves foglalkozás: előre elkészített ruhasablonok kivágása, történeti papírbabák felöltöztetése. Építs egy 1920-as éveket modellező tantermet papírból!

Készíts matrózgallért, kézelőt! Kézműves foglalkozás: textilek, szalagok felhasználásával viselhető darabok elkészítése.

Tervezz sapkajelvényt történeti minták alapján! Kézműves foglalkozás: motívumok, jelképek alkalmazásával alkosd meg iskolád emblémáját!

Pózolj a fotóparaván mögött! Fényképezés: „Emlék iskolai éveimből”.

„De nehéz az iskolatáska…” Iskolaköpeny divatbemutató a Deák Diák Általános Iskola diákjaival (szombaton 11.30-kor és 12 órakor)

 
További információk

Tel.: 3235513
www.opkm.hu
muzeum@opkm.hu

további hírek