Hírek

A virgácstól a mézeskalácsig 2011.12.13.

Rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozások

December 6-án múzeumunk budapesti és siófoki kisiskolásokat látott vendégül, a foglalkozásokat szakmuzeológusok vezették. Az egész napos múzeumpedagógiai program délelőttjén az első osztályosok egy speciális tárlatvezetésen vettek részt az Orbis Pictus. Szemléltetés az iskolában c. állandó kiállításunkon. Az iskolai szemléltetés formáit az érzékeléshez kötődő játékok segítségével érthették meg. Az élményalapú ismeretátadást szolgálta az is, hogy régi taneszközöket (vagy másolatukat) is kipróbálhattak.

A harmadik és negyedik osztályosok három különböző foglalkozáson vehettek részt. Tematikánk szervesen kapcsolódott a jeles d átumhoz, Miklós napjához. Ezen a délutánon egyrészt az iskolai jutalmazás és büntetés történeti példáit mutattuk be, másrészt a nebulók meghallgathatták, hogy Szent Miklós, hogyan lett a középkorban a diákok és gyermekek védőszentje. Miután a középkorban szokássá vált az, hogy egy gyermekpüspököt választottak, aki azon a napon a főpásztori hatalmat gyakorolta, ezért mi is egy fordított világot elevenítettünk meg. Ennek a jegyében zajlott rendhagyó, dramatizált tanóránk, amit az 1920-as éveket modellező tantermükben tartottunk. A múzeum vezetője játszotta a diák szerepét, az ő „feleleteiből”, - amelyeket a tanítónőnek adott – sajátíthatták el a „tananyagot”.

A másik két helyszínen gyakorlati foglalkozások vártak a gyerekekre. Az iskolai jutalmazás egyik legszebb történeti példájak ént jutalomérmeket készítettek. Ezeket egy eredeti „szorgalmi jutaloméremről” másolva, maguk öntötték ki gipszből numizm atikus vezetésével. A foglakozásokat színesítette a historikus íróeszközök kipróbálása is. Szent Miklós napi köszöntő verseket másoltak palavesszővel palatáblára, így közvetett játékos úton nyerhettek ismereteket.
A nap végén a múzeum vezetője az apróságoknak mézeskalácsot ajándékozott, amit személyesen ő maga sütött erre az alkalomra. A gyermekek láthatóan annyira élvezték a délutánt az őket ért sokszínű impressziók miatt, hogy több közülük még maradni szeretett volna. 

további hírek