Hírek

Lezárult a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny 2011.04.28.

Elérhetők az eredmények és a feladatlapok.

A 2010/2011-es évben ötödször szervezte a nagy múltú Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyt az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.

Ebben a tanévben az olvasóvá nevelés jegyében A gyermek- és ifjúsági irodalom az EU-ban volt a kiemelt téma.

Ebben a tanévben már harmadszor a versenybizottság pályázatot írt ki a döntő helyszínének kiválasztására. A pályázat nyertese a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium iskolai könyvtára a döntő méltó helyszínének bizonyult. A szatmári programok értékes ajándékai voltak a döntőbe jutott tanulóknak és könyvtárostanároknak.

A versenyre hivatalosan nevezők száma az előző tanévhez képest jelentősen nem változott (6 versenyzővel nőtt). A 29 felkészítő tanár által visszaküldött kérdőív alapján számított becslések szerint ebben a tanévben kb. százzal több vagyis 1291 tanuló vett részt az iskolai szintű versenyen. A megyei fordulóban végül az I. kategóriában (7-8. évfolyam) 100 iskolából 185 tanuló vett részt, míg a II. kategóriában (9-10. évfolyam) 90 iskola 179 tanulója indult. Közülük a tavalyi 62-hez képest ebben a tanévben 86-an jutottak be az országos írásbeli fordulóba (legfeljebb 120 tanuló juthat be), majd a maximális 2x8 legjobb eredményt elért versenyző vett részt az országos döntőn.

Az egyes fordulókon résztvevő tanulók és iskolák száma és teljesítménye alapján a legeredményesebb megyék a következők: 1. Budapest, 2. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 3. Veszprém megye, 4. Heves megye, 5. Pest megye, 6. Komárom-Esztergom megye. A három legjobb eredményt elért megye egy-egy képviselője a jövő évi versenybizottságnak tagja lesz.

A verseny támogatói: Oktatásért Közalapítvány, Nemzeti Tehetség Program, NSZFI, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Monguz Kft., Kossuth Kiadó, Bookline, Tessloff és Babilon Kiadó, Cerkabella Könyvkiadó, Könyvtárostanárok Egyesülete, Könyvtárellátó Nonprofit Kft., 21 megyei versenyszervező intézmény, Polgármesteri Hivatal  - Mátészalka, Művészetbarát Egyesület  - Mátészalka, Esze Tamás Alapítvány  - Mátészalka, Diákönkormányzat - Esze Tamás Gimnázium, Házi Pékség - Mátészalka, Szatmári Ízek Kft. - Mátészalka, Mada-Hús Kft. - Mátészalka , Nobilis Zrt. - Mátészalka, OM-Summa Kft. – Mátészalka

Gratulálunk a könyvtárat szerető és használni igen jól tudó versenyzőknek és a tehetséggondozásban elkötelezett könyvtárostanár kollégáknak!

A verseny honlapján elérhetők a feladatlapok és a verseny végeredménye is: https://www.opkm.hu/?lap=dok/dtr&dtr_id=42

további hírek