Hírek

Dr. Horváth Tibor (1935 - 2011) 2011.03.10.

Mély megrendüléssel értesültünk Dr. Horváth Tibor, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum nyugalmazott főigazgatójának haláláról.

Dr. Horváth Tibor a magyar könyvtárügy számos területén maradandót alkotott. Utolsó nagy műve a Papp Istvánnal közösen szerkesztett Könyvtárosok kézikönyve, mely rendszerező összefoglalást ad a könyvtár- és információtudományról. Azon kevés szakemberek egyike volt ő, aki a diszciplínáról teljes képpel bírt, és el tudta azt helyezni az élő tudomány organikus egészében. Az információtudományon belül munkásságának középpontjában a könyvtári / szakirodalmi tájékoztatás és a tartalmi reprezentáció állt.

A legtöbben mint oktatót, briliáns előadót ismerik, tanultak tőle az Országos Széchényi Könyvtárban, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, az Eszterházy Károly Főiskolán. Az előadásai varázsát az adta, hogy egyszerre tudott européer professzor és gyakorlatias, anekdotázó szakember lenni.

Óriási érdemei vannak a hazai felsőoktatás tartalmi megújításában, hogy a könyvtárosképzés követni tudta nemzetközi tendenciákat.

Az elméleti munkásságán túl jelentős gyakorlati tevékenysége is. Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum könyvtári innovációja az 1980-as években sok tekintetben megelőzte korát és a fejlesztés élvonalába emelte az intézményt.

A hazai könyvtári rendszer legfontosabb feladatának tekintette az eszmék szabad áramlásának biztosítását, lehetővé téve mindenki számára az információhoz való hozzáférést, hogy a könyvtárak váljanak az ország információgazdálkodásának részévé, és mint a magyarság elkötelezett híve elvárta, hogy segítsék az egyetemes magyar nemzet ügyét.

Köszönjük, hogy ismerhettük, tanulhattunk tőle!

Csík Tibor
 

további hírek