Linkajánló

Iskolai könyvtárosok figyelmébe ajánljuk

Az OPKM honlapján túl

Utolsó frissítés: 2020.12.08.
 

Interneten elérhető szervezetek- Könyvtárostanárok Egyesülete - KTE http://www.ktep.hu/

Az egyesület honlapján tájékozódhatunk a szervezet felépítéséről, tisztviselőiről, elérhetőségekről és iskolai könyvtárosoknak ajánlott programokról, eseményekről, szakmai ajánlásokról, jogszabályok értelmezéséről, díjazott iskolai könyvtári szakemeberekről.


- Magyar Könyvtárosok Egyesülete - MKE http://www.mke.oszk.hu/

Az egyesület, melynek a KTE tagok is tagjai, honlapján tájékozódhatunk a szervezetről, vezetőiről, tagjairól, kitüntetettjeiről, rendezvényeiről, tanulmányútjairól, kiadványairól. Az MKE Vándorgyűlésekről pedig 1995-ig visszamenőleg kaphatunk információkat.


- Könyvtári Intézet - KI http://www.ki.oszk.hu

Az intézet honlapján a könyvtári munka végzését segítő információkat, dokumentumokat, szabványokat, tanfolyamokat, szakirodalmi információkat, adatbázisokat, online folyóiratokat találhatunk.
Kiemelt témái: könyvtári szakfelügyelet, EU-s pályázatok könyvtáraknak, könyvtári stratégia, könyvtárépítészet, fölöspéldány-jegyzék, a minisztérium könyvtárakért felelős szervezeti egységének elérhetőségei.
Továbbá innen érhetők el a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtára (KSZK) szolgáltatásai is.


- Emberi Erőforrások Minisztériuma - EMMI http://www.okm.gov.hu

A minisztérium honlapján információkat találhatunk a köznevelésért a kultúráért felelős államtitkárokról és a minisztérium kiemelt híreiről.


- Magyar Olvasástársaság - HUNRA http://hunra.hu/

A honlapon megismerkedhetünk a szervezettel és vezetőivel. Olvashatjuk a HUNRA Hírlevelet, szakirodalmi ajánlókat. Tájékozódhatunk a népmese napjáról. 

- Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának magyar egyesülete - HUBBY https://hubbyinfo.blogspot.com/

Az egyesület honlapján tájékozódhatunk a szervezet céljairól, programjairól. Tevékenységei közül tájékozódhatunk például az általa kiadott Az Év Gyermekkönyve-díj nyertes munkáiról.


- Iskolai Könyvtári Világhónap - http://www.ktep.hu/vilagnap

A honlapról megismerheti az iskolai könyvtári világnapot, majd világhónapot, pályázatait. Az iskolai könyvtárakról általában is kaphatunk egy rövid áttekintést.
 

Hasznos adatbázisok


- Országos Dokumentum-ellátási Rendszer - ODR http://www.odrportal.hu/

A honlapról elérhetjük az ODR lelőhely-adatbázist és regisztráció után könyvtárközi kölcsönzést is kezdeményezhetünk. Az iskolai könyvtárak kedvezményezettjei az Országos Dokumentum-ellátási Rendszernek. De az adatbázis a tájékoztató munkát is segítheti.


- Magyar Országos Közös Katalógus - MOKKA http://www.mokka.hu/

Adatbázisa segítségével 15 nagy könyvtár katalógusában kereshetünk egyszerre.

 

- Könyvtárak.hu https://konyvtarak.hu/

A portálon kereshetünk könyvtárakat, könyvtári programokat többféle szűrési szempont szerint. A portált a Könyvtári Intézet üzemelteti.


- Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa - MATARKA http://www.matarka.hu/

A MATARKA Egyesület által fenntartott szolgáltatás magyar kiadású folyóiratok tartalomjegyzékeire terjed ki általában 5-10-15 évre visszamenőleg (779 folyóirat, 572665 cím, 114220 szerző, 92529 ugrópont teljes szövegre(2008. Júl.)). Az adatbázis bár csak a szerzőkre és a cím szavaira való keresést teszi lehetővé, jól használható, ha az interneten elérhető cikkeket keresünk, vagy ha a könyvtárunkba járó folyóiratnak nincsen repertóriuma.


- Nemzeti Jogszabálytár - NJT https://www.njt.hu/

A jogszabályok egységbe szerkesztett hatályos szövegváltozatát nyújtó kereshető adatbázis.


- Online közlönyök - http://www.kozlonyok.hu/

A Közlönykiadó által kiadott közlönyök online változata.

 

Levelezőlisták- Könyvtárostanárok levelezőlistája https://groups.io/g/konyvtarostanaroklevelezolistaja

Iskolai könyvtári témák iskolai könyvtárban, iskolai könyvtárakért dolgozó kollégák számára. A szakmai levelezőlistát a Könyvtárostanárok Egyesülete hozta létre és moderálja.


- Katalist - Könyvtártudomány és informatika https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist

Könyvtári és könyvtárinformatikai témák levelezőlistája könyvtártípustól függetlenül. Az archívum regisztráció nélkül is elérhető.