„Itt vannak ezek a gyógyszikrák, amelyek egészséggé változnak”

A múzeumunk gyűjteményében található ez a 19. század második felében készült elektroterápiás készülék, amellyel elektromos kisüléseket lehetett előidézni. Az eszközt elsősorban idegrendszeri betegségek kezelésére próbálták használni. Ahogy Bohumil Hrabal a Sörgyári capriccioban írja: „itt vannak ezek a gyógyszikrák, amelyek egészséggé változnak; nagyfeszültségek, amik új életörömöt adnak, új életbátorságot…”.

elektroterápiás gép elektroterápiás gép

Az itt bemutatott elektroterápiás készülék, ugyan más elven működött, mint a regényből készült Jiří Menzel filmben is látható „ibolyaszín ózon” eszközök, de ahhoz hasonlóan görcsökre, fejfájásra vagy akár hisztéria kezelésére alkalmazták több-kevesebb sikerrel. Az ehhez hasonló házi orvoslásra is alkalmas elektromágneses szerkezetek a 19. század második felében igen népszerűek voltak Európában.

Múzeumunk gyűjteményébe 1987-ben az egri Alpári Gyula Közgazdasági Szakközépiskolából került a tárgy, amellyel a permanens mágneses motor működését lehetett bemutatni a fizikaórákon. Működési elve lényegében megegyezett a Clarke-féle elektromágneses gépével. Ezt Edward Marmaduke Clarke (1806?–1859) ír műszerész tervezte az 1830-as években, aki Dublinban, majd Londonban tevékenykedett.

Az elektroterápiás eszköz rögzített mágnespatkó felhasználásával a mechanikai energiát elektromos energiává alakította át. A szerkezeten a mágnespatkó felett elforgatható, sorba kapcsolt tekercspár látható, amelyet a csontfogantyús kerék segítségével forgattak meg. A növényi motívumokkal díszített hajtókerékbe végtelenített szíj illeszkedett (a műtárgyról hiányzik), ami egy kisebb csigára, majd egy tengelyhajtó kerékre fordult. Ezek a függőleges mozgást vízszintes mozgássá alakították át, így forgatva meg a mágnespatkóra merőleges tekercspárt. A készülék három gömbölyű, növénymotívumokkal díszített, lecsavarható, üreges sárgaréz lábon áll. A tekercsek burkolata bársonyból, a felső zárólemezük gyöngyházból készült. Használat során a szerkezethez vezetékekkel sárgaréz csöveket kapcsoltak, ezek vezették el a kerék forgatása során keletkezett elektromos áramot. Az elektródákat a kezelni kívánt személy olyan testrészéhez érintették, amelyet terápia szempontjából megfelelőnek találtak.

Irodalom:

  • Csekő Árpád fizikus (Csákvár, 1902. máj. 9. – Budapest, 1993. jan. 19.) kézirata, OPKM adattár.
  • Fine clocks, barometers and scientific instruments, Donnington Priory, Wednesday 24 June 2020. Dreweatts Est 1759 (Catalogue), London, p. 6.
  • Collect Medical Antiques, https://collectmedicalantiques.com/gallery/direct-current (2021-11-21).
  • 'Clarke's Machine', Electric Shock Generator, 19th century, In: Casgliad y Werin Cymru, People's Collection Wales, https://www.peoplescollection.wales/items/7824 (2021-11-21).

Írta: Pifkó Dániel