A hónap témája: OPKM - Új Köznevelés (2020.10.15.)

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum a „havi témája" az Új Köznevelés folyóirat október havi számának
 

Új Köznevelés - 76. évfolyam, 8. számEzen cikkek mindegyike minket idéz, rólunk szól:

Indri Dániel Janisz: Mesél a múlt

"Mi az: egykor itt tanított Babits Mihály, iskolapadjait Hofi Géza koptatta, és mára 650 ezres könyvtári és 200 ezres műtárgygyűjteménye van? Segítek: ez az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum. Ebben a hónapban ezt az igazán gazdag és izgalmas múltra visszatekintő intézményt és az annak helyet adó épületet mutatjuk be Önöknek."

Dallman Kristóf: Sok kilométernyi könyv – a pedagógia ösvényei

Interjú Péterfi Ritával, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum főigazgatójával

Ambrus Balázs: Könyv, melyet értelmezni kell, nem elolvasni

"Angolul silent book, magyarul talán betűk nélküli képkönyvként említhetnénk a könyvpiaci újdonságnak is számító műfajt. A benne rejlő lehetőségekről, történeti előzményeiről és pedagógiai hasznáról Goda Beatrixszal, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) könyvtárosával beszélgettünk.

Ambrus Balázs: Mire jó a képernyőmegosztás?

Az OPKM új szolgáltatásai a digitális térben
"A különleges helyzetre való tekintettel egyre nagyobb teret hódít a digitális kommunikáció az élet szinte minden területén. Arról, hogy a világháló jelentette előnyök hogyan hasznosíthatók az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) szolgáltatási körében, Dömsödy Andreát, az intézmény iskolai könyvtári szakreferensét kérdeztük."

 Dallman Kristóf: Múzeum a gyermekekről − nem csak gyermekeknek 

Interjú Bogdán Melinda múzeumigazgatóval
"Az OPKM keretében működő szakmúzeum elődjét a dualizmus időszaka alatt alapították Országos Tanszermúzeum néven. A mára már kibővült funkciókkal működő közgyűjteményben az iskola tárgyain kívül a gyermekségtörténet széles spektrumában tájékozódhatnak az érdeklődő látogatók, kutatók. A múzeum gyűjteményéről és különböző szolgáltatásairól Bogdán Melinda múzeumigazgatót kérdeztük."

Dallman Kristóf: Kati cipőjétől a Füvészkertig – tematikus foglalkozások az OPKM-ben

Interjú Arany Katalin és Bányai Tamás múzeumpedagógusokkal
"A temérdek mennyiségű könyv és műtárgy tanulmányozása mellett különféle interaktív foglalkozásokon is közelebb kerülhetnek az egykori iskolák és a gyermekek világához, akik meglátogatják a Tündérpalotát. A kisiskolásoknak és a nyugdíjas tanároknak egyaránt élményt adó foglalkozások mellett tematikus sétákon is részt vehetnek az érdeklődők. A sokszínű programkínálatot Arany Katalin és Bányai Tamás mutatta be."

 Indri Dániel Janisz: A Tündérpalota nyomában 

"Több mint száz éve határozza meg a Könyves Kálmán körút hangulatát a mára mindenki által Tündérpalotaként ismert épület, ahol tanított Babits Mihály is, fennállása óta pedig számos intézménynek adott otthont. Egykor a Néprajzi Múzeum kiállításait is meg lehetett tekinteni az épületben, ma viszont itt őrzi értékes tárgyi emlékeit az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum. A Tündérpalotáról, annak építészéről és sok más egyéb érdekességről Baldavári Eszter művészettörténész mesélt lapunknak."

A lapszám itt tekinthető meg:

https://folyoiratok.oh.gov.hu/uj-kozneveles/lapszamok/2020-8, és

itt le is tölthető pdf formátumban:

https://folyoiratok.oh.gov.hu/sites/default/files/journals/uj_kozneveles_2020_08.pdf

 

Jó olvasást kívánunk!