Versenykiírás

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny versenyfelhívása

2020/2021. tanév

Téma: „Csodálatos Dánia”

Módosítva a versenybizottság 2021. január 5-i és február 8-i döntései alapján.

A verseny meghirdetője

Az Oktatási Hivatal Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) ebben a tanévben is meghirdeti a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyt.

 

A verseny célja

A tehetséggondozás, a tanulók információs műveltségének – azon belül is legfőképpen könyvtárhasználati tudásuk, szövegértésük, logikus gondolkodásuk és kreativitásuk – fejlesztése. Célja továbbá az önálló tanuláshoz szükséges kompetenciák fejlesztése, az iskolai tanulási folyamat során részekre bontott ismeretelemeket egységbe foglaló, szintetizáló, az információs műveltséget és a forráshasználati képességeket mozgósító tudás mérése, értékelése.

A verseny kategóriái korcsoportok szerint

 • I. korcsoport: 7-8. évfolyamos tanulók
 • II. korcsoport: 9-10. évfolyamos tanulók

A részvétel feltételei

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny magyar nyelvű egyéni verseny, bármely magyarországi iskola 7-10. évfolyamos tanterv szerint tanuló diákját nevezheti könyvtárostanára vagy bármely szakos tanára.

A felkészüléshez felhasználható irodalom

A verseny témájához – könyvtárhasználati, információkeresési verseny lévén – nincs megadott bibliográfia. Ugyanakkor a verseny fordulóin (fordulónként eltérő módon) a tanulóktól elvárás, hogy használjanak elektronikus és nyomtatott forrásokat, katalógusokat és egyéb adatbázisokat.

A nevezés módja és határideje

Nevezni az OPKM erre a célra létrehozott online felületén lehet. A nevezéssel kapcsolatos részletes tudnivalók a verseny honlapjáról ismerhetők meg: http://www.opkm.hu/Bod_verseny

A versenyre nevezés határideje: 2021. január 22. péntek 24 óra*

Nevezési díj

A versenyre egy fordulóban sem lehet nevezési díjat kérni.

Fordulók

1. forduló: iskolai forduló

Időpontját és helyszínét a köznevelési intézmények határozzák meg, de az időpont nem lehet későbbi, mint 2021. január 21. csütörtök.* Az intézmények helyi verseny megrendezése és/vagy felkészítő foglalkozások nélkül nem nevezhetnek tanulókat az országos írásbeli fordulóra. Az iskolai versenyt az iskola saját hatáskörben szervezi meg, a szervezők ehhez segédanyagokat biztosítanak a verseny honlapján.

 

2. forduló: országos írásbeli forduló

 • Időpontja: 2021. március 1.** hétfő 10 óra
 • Helyszínét megyénként az OPKM határozza meg, a megyei versenyszervezőkkel együttműködve (a helyszínek legkésőbb 2021. január 15-ig megjelennek a verseny honlapján).
 • A tanulók ebben a fordulóban írásbeli feladatlap kitöltésével adnak számot tudásukról. A központilag elkészített feladatsor megoldásához mellékletként biztosított dokumentumok és könyvtár használata szükséges.

3. forduló: döntő

 • Időpontja: 2021. április 26-27. hétfő - kedd
 • Helyszíne: később megnevezendő, a tanulók komplex (írásbeli és szóbeli) feladatokat oldanak meg, a könyvtár forrás- és eszköztárát használva.

Téma

A feladatsorok a verseny témájához több szempontból is kapcsolódó, azt több tudományterület felől megközelítő forrás- és könyvtárhasználati feladatokat tartalmaznak, melyeken keresztül komplexen kell bemutatniuk a tanulóknak információs műveltségüket, forráskeresési és -használati tudásukat.

A verseny idei témája: Csodálatos Dánia

A továbbjutás feltétele, a továbbjutottak értesítésének módja az egyes fordulókból

1. forduló:

A köznevelési intézmény dönt a továbbjutókról, és biztosítja ezzel a 2. fordulóra történő nevezés jogát.

2. forduló:

Az országos döntőbe jutás feltétele a 2. fordulóban országosan elért kategóriánkénti 1-12. helyezés.

 

Az eredmények közzétételének módja

Az országos írásbeli forduló és a döntő eredményei az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum honlapjának Bod verseny oldalán jelennek meg: http://www.opkm.hu/Bod_verseny

Díjazás

 • Az országos írásbeli fordulóra jutó diákok korosztályuknak megfelelő olvasmányt kapnak ajándékba.
 • A kategóriánkénti első három helyezett kiemelt könyvjutalmat és/vagy könyvutalványt kap.
 • Valamennyi döntőbe jutott diák és felkészítője oklevelet és jutalmat kap, valamint mindannyian részt vehetnek a döntő kulturális programjain. (A szervezők a döntőbe jutott vidéki tanulók és felkészítő tanáraik számára díjmentesen szállást és étkezést biztosítanak.)
 • Külön díjazzuk – oklevéllel és könyvjutalommal – a 2. fordulóban legjobb eredményt elért szakképzésben tanuló versenyzőket.
 • A zsűri javaslata alapján lehetőség van különdíj odaítélésére is.

Az országos szervező elérhetősége

Oktatási Hivatal Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

Tolnai József hivatali főtanácsos, szakmai és kommunikációs referens, országos versenyszervező

Postacím: 1363 Bp., Pf. 19.

E-mail: bod@opkm.hu; Telefon: 06-1-323-55-12, 06-30-823-7564

A verseny szakmai felelőse: Dömsödy Andrea iskolai könyvtári referens, OPKM – domsody.andrea@opkm.huTelefon: 06-1-323-5555

 

A versennyel kapcsolatos további információkat és részleteket az aktuális versenyszabályzatból (https://www.opkm.hu/?lap=dok/dok&dok_id=534), valamint a verseny honlapján található bejegyzésekből lehet folyamatosan megismerni és nyomon követni (https://www.opkm.hu/Bod_verseny).

Az országos versenyszervező fenntartja azt a jogot, hogy amennyiben a diákok fizikai könyvtárhasználata biztonsággal és egyenlő eséllyel nem biztosítható, a verseny bármely fordulóját online szervezze meg. Részletesen erről is a versenyszabályzat rendelkezik.

A verseny az Emberi Erőforrások Minisztériuma EMET Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

Budapest, 2020. szeptember 21.

* A versenybizottság 2021. január 5-i döntése alapján módosított szöveg.

** A versenybizottság 2021. február 8-i döntése alapján módosított szöveg.

   

 

 

A versenykiírás letölthető, nyomtatóbarát változata.