Könyvtárosoknak

Könyvtárosok figyelmébe ajánljuk

Utolsó módosítás: 2021.02.15.

Az OPKM országos szakkönyvtárként sok olyan szolgáltatást nyújt, mely a könyvtári rendszert, a könyvtárosokat is szolgálja.  Működésében számos olyan példaértékű és/vagy újítás is megjelenik, melynek tapasztalatait érdemesnek látjuk a más könyvtárakban dolgozó kollégákkal is megosztani. Ezek többsége honlapunkon a témáknak megfelelően megtalálhatók, de ebben a menüben külön is összegyűjtöttük azokat, amelyeket a kollégáknak ajánlunk.
 

Iskolai könyvtárosoknak

Az intézmény tevékenységi körébe tartozik az iskolai könyvtárak támogatása, így nyilvánvalóan ennek az alrendszernek számos szolgáltatást nyújt. 
Ezeknek külön oldala van: https://www.opkm.hu/iskolai_konyvtar
 
 

Magyar Pedagógiai Tárgyszójegyzék

A pedagógiai könyvtárakon kívül ajánljuk minden olyan könyvtárnak, melynek gyűjteményében jelentősebb pedagógiai irodalom lelhető fel. Tárgyszójegyzékünk tezaurusszá fejlesztésén már dolgozunk, ennek egyes hozadékai már láthatók.
 
Bővebben: https://opac.opkm.hu/pages/modules/opac/mpt.php
 

Könyvtárbemutatók, könyvtári foglalkozások könyvtárosoknak is

Könyvtárunknak széles foglalkozás kínálata van a hagyományos könyvtárbejáráson túl sokféle tematikus foglalkozást is kínálunk. Ennek témáját a csoportok maguk rendelhetik, és előzetes egyeztetés után igyekszünk a tartalmi, módszertani igényeknek megfelelni. Könyvtáros kollégák számára akár könyvtárszakmai kérdésekkel is szívesen “foglalkozunk”.
 
Bővebben: https://www.opkm.hu/?lap=dok/dok&dok_id=381
 
 

Távkönyvtáros - Képernyőmegosztással támogatott online tájékoztatás

Könyvtárunk 2020 márciusában indította ezen szolgáltatását, melynek módszereiről, tapasztalatairól itt tájékozódhat: https://www.opkm.hu/?lap=dok/dok&dok_id=529
 

Webinárium

Könyvtárunk 2019 novemberében indította el webináriumsorozatát, melyen iskolai könyvtári témák mellett az OPKM szolgáltatásai is napirendre kerülnek.
Oldalunkon a webinárium módszertanára vonatkozó szakmai publikációinkat is összegyűjtöttük.
Bővebben: https://www.opkm.hu/webi
 

A képkönyvek pedagógiája

Magyarországon elsőként könyvtárunk kezdett foglalkozni a szöveg nélküli képkönyvek (silent book) pedagógiai elméletével és gyakorlatával.
 
Az OPKM munkatársai képkönyves foglalkozásokat tartanak a könyvtárban vagy külső helyszíneken óvodásoknak, alsó és felső tagoztatosoknak és középiskolásoknak. Felnőttek, könyvtári szakemberek és pedagógusok részére sajátélmény-foglalkozást vagy módszertani bemutatót is biztosítanak.
Érdeklődni lehet az alábbi email-címeken: bako.katalin@opkm.hu; domokos.dora@opkm.hu; goda.beatrix@opkm.hu
 
A témában tartottunk webináriumot, amelynek lerásánál publikációinkat is feltüntettük: https://www.opkm.hu/?lap=dok/dok&dok_id=491#6
 

Könyv és Nevelés

A hazai könyvtárszakmai folyóiratok élvonalába tartozó jelenleg negyedévente megjelenő folyóiratunk 1959 óta szolgálja az olvasás és a könyvtárak ügyét. Nemcsak könyvtárosoknak szól, de nekik kiemelten.
 
Bővebben: https://www.opkm.hu/?lap=dok/dok&dok_id=381
 

Pedagógiai tájékoztatás

  • szaktájékoztató szolgálatunk természetesen könyvtárosok számára is elérhető szolgáltatás, akár személyesen, telefonon vagy a távkönyvtáros szolgáltatás keretében.
  • A pedagógiai szaktájékoztatás eszközei és módszerei c. tanfolyam keretében pedig módszeres támogatást nyújtunk a szakterületünkön való tákékoztató tevékenységre való felkészülésre:

Pedagógiai bibliográfiák

 

Gyermek- és ifjúsági irodalommal dolgozóknak

Könyvtárunk gyermek- és ifjúsági irodalmi különgyűjteménye általunk fejlesztett szakrend szerint feltárt. A gyűjteményhez kapcsolódó
szakmai rendezvénysorozatunk: Négyszögletű kerekasztal: https://www.opkm.hu/?lap=dok/dok&dok_id=411
egyéb szakmai anyagok (ajánlók, bibliográfiák) is elérhetők a különgyűjtemény aloldaláról: https://www.opkm.hu/?lap=dok/dtr&dtr_id=103
 

Könyvtárközi kölcsönzés

Könyvtárunk B7 kód alatt vesz részt az Országos Dokumentum-ellátási Rendszerben.