Felkészítés a könyvtárhasználati tehetségfejlesztésre c. 2017-es továbbképzés

Szakmai anyagok

  • Tolnai József: A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny 2017/2018. tanévi versenye (prezentáció)
  • Dömsödy Andrea: A forráskiválasztás. A tananyag célja, struktúrája (prezi, pdf)
  • Kürtösi Zsoltné: Feladatkészítés felkészítéshez (prezentáció, szófelhő)
  • Forrásértékelés - a szelekció szempontjai. Örményiné Farkas Andrea könyvtárostanár, iskolai könyvtári szaktanácsadó, Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium (előadás)
  • Forrásértékelés - a szelekció módszerei. Tóth Viktória könyvtárostanár, iskolai könyvtári szaktanácsadó, Budapest IX. Kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium (előadás)
  • Választás (forrás)listákból - a találati halmaz értékelése. Németh Szilvia könyvtárostanár, Rókusi Általános Iskola, Szeged (előadás, gondolattérkép a vízről)
  • Választás (forrás)listákból - bibliográfiahasználat. Peternainé Juhász Zsuzsa könyvtárostanár, innovatív mestertanár, Debreceni Ady Endre Gimnázium
  • Munka a forráslistákkal. Fenyvesi Judit könyvtárostanár, Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
  • Forráskiválasztás kézbevétel alapján, egy konkrét mű értékelése. Kürtösi Zsoltné könyvtárostanár, Áldás Utcai Általános Iskola, Budapest (szövegértés a tantervben)

A műhelymunkák feladatai

A továbbképzés résztvevői az idő nagyobbik részét műhelymunka keretében közös munkával töltötték. Feladatuk az volt, hogy állítsanak össze egy vízzel kapcsolatos rövid könyvtárhasználati feladatot és megoldókulcsát. A feladatnak a szekciójuk szűkebb könyvtárhasználati témaköréhez kellett kapcsolódnia. Az elkészült feladatokat átadtuk egy másik szekciónak kitöltésre, értékelésre. Majd ezeket a készítők visszakapták. A nap végén a feladatlapokat összegyűjtöttük. Azokat utólag megjegyzésekkel láttuk el. Itt most ezen utolsó változatot tesszük elérhetővé.

Azok értelmezésénél vegyék figyelembe a fenti munkamenetet. A csoportok egy részének volt könyvtári környezete és internetérése is, másoknak nem. Különböző technikai eszközök által rendelkezésükre és az idő sem volt korlátlan. A feladatokat, a kitöltési próbálkozásokat és a kollégák visszajelzéseit mind fontosnak látjuk, ezért tesszük közzé. Ezen szempontok segíthetnek a napi gyakorlatban feladatokat kidolgozni, azokat továbbfejleszteni. Nem utolsó sorban pedig a feladatötletek is újrahasznosíthatóak.

A feladatokat folyamatosan tesszük közzé.

A találati halmaz értékelése szekciókban készült feladatok

Fotók a rendezvényekről

A képzés támogatója: Nemzeti Kulturális Alap
Szakmai támogató: Könyvtárostanárok Egyesülete
A megvalósítás együttműködő partnere: Oktatási Hivatal Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ