Természettani faliképek és szertárszekrények restaurálása

Az NKA 2133/2033 számú pályázat támogatásával elkészült restaurálások:

  1. Szemléltető faliképek
  2. Két darab szertárszekrény

Tirpák Sándor Természettani szemléltető faliképek a VII-VIII. o. számára című műlap sorozatának restauráltatása

A Pedagógiai Múzeum az ország egyik legteljesebb szemléltetőfalikép-kollekciójával rendelkezik.

A közel 400 képet számláló tárban megtalálhatjuk: az első magyarországi megjelenésű faliképsorozat darabjait 1873-ból, a magyar történelmet áttekintő „Népiskolai történelmi szemléltető faliképek” című 1913-ban kiadott teljes mappát. Gyűjteményünk külön érdekességei az óvodai fejlesztő-oktatásban használt faliképek. A kollekció egyediségét fokozza, hogy az egyes faliképek – magyar képzőművészek által készített – előképeit, vázlatait is gyűjtjük.

Az anyag tervszerű restauráltatása 2000-ben kezdődött, az elmúlt években az NKA segítségével.

A mostani pályázat keretében Tirpák Sándor természettani falikép sorozatát restauráltattuk. (restaurátori dokumentáció)

Tirpák Sándor 1898-tól az Iparművészeti Iskola növendéke volt, majd 1903 és 1907 között a Képzőművészeti Főiskola hallgatója. Később rajztanár, szakfelügyelő, igazgató. Számos rajztanítási kézikönyv szerzője (Beszélő rajzok, az elemi iskolák 1. osztálya számára, Bp. é.n.; Mit rajzolunk az idén, Bp. é.n.). Az 1930-as évek végén készült természettani faliképsorozata 30 darab műlapon magyarázza el azokat a fizikai és kémiai alapismereteket, amelyek a VII-VIII. osztályos nebulók oktatási anyagában szerepelnek („A Föld vonzóerejétől a „A vegytani kísérletekig”). Szemléltető ábráin nem csupán a kísérleti eszközök jelennek meg, hanem életképek segítségével mutatja be a mindennapi fizika törvényszerűségeit.

Hazánkban a szemléltető falikép az iskolai oktatás elengedhetetlen eszköze volt már a 19. században is, azonban használatuk során igen rossz állapotba kerültek, sokszor kiselejtezték őket. Ezért is tartjuk unikálisnak, hogy ez a sorozat majdnem teljes, csak 2 műlap hiányzik belőle.
 

 
 
 
 


Iskolai szertárszekrények restaurálása


A két szertárszekrény a budapesti Szent Margit Gimnázium legelső bútorzatának darabjai voltak. Nagy méretük miatt (171 cm széles × 202 cm magas × 65 cm mély) alkalmasak természettudományi szertári anyagok tárolására. Az ajtók záródó, belső felületén kialakított különleges, egyedi "nut-feder" rendszernek köszönhetően porzáróan csukhatóak.

Restaurálásukkal kettős célt értünk el. Önmagukban is kiállítási darabok és egyben installációt vált ki, hisz bennük kiállítási műtárgyakat helyezhetünk el.

Az Orbis pictus. Szemléltetés az iskolában című állandó kiállításunkban elhelyezve az "in situ" tanulmányi raktárunk, a "természettudományi szertárunk" bővítését szolgálja. (restaurátori dokumentáció)